Ohranite svetleče bele zobe: Najboljši načini nege

Imate radi kavo, robide in rdeče vino, vendar ugotavljate, da se vaša prehrana pozna na zobeh? Siva obarvanost ali temne lise, temnejša sklenina okoli dlesni. To je pogost pojav, ki pa vas ob pogledu v ogledalo ne razveseli. Dobra novica je, da je pigmentne madeže na zobeh mogoče preprečiti in celo odstraniti. Vendar pa je za to potrebna pravilna nega!

Ugotovite vzroke

Madeži so v bistvu temna obarvanost zobne sklenine. Lahko vas skrbi notranja (povzroča jo lahko fluorid, nekatera zdravila, poškodovani zobje itd.) in zunanja, površinska obarvanost. Zunanje vzroke je lažje odkriti - običajno so za pigmentacijo krive sestavine hrane ali pijače, bogate s pigmenti. Skupaj s slabo ustno higieno lahko zobje dobijo rumene, rumenorjave do črne odtenke - in sijočega nasmeha ni več.



Ni se vam treba odpovedati kavi in vinu!

Obstaja veliko pijač in živil, ki povzročajo pigmentacijo zob. To so kava, čaj, vino, gazirane sladke pijače, paradižnik, curry, sojina omaka, balzamični kis, sladkarije ali sadje, kot so borovnice in robide. Vse, kar obarva vaš jezik in usta, bo obarvalo vaše zobe. Seveda se nam za to ni treba odpovedati kavi, vinu in sadju! Kot prva pomoč po njihovem uživanju pomaga izpiranje ust z vodo.

Pigmentacijo zob lahko odstranite ali zmanjšate na več načinov. Z redno uporabo belilnih zobnih past lahko dosežete naravni odtenek zob. Uporabite našo zobno pasto za beljenje PAP.

Kako se znebiti pigmentov na zobeh?

Uspešno belijo zobe vijolični korektor za zobe, praški, kompleti za beljenje zob, trakovi za beljenje ali belilna peresa. Beljenje lahko pospešite s posebnimi ustnimi vodicami za bolj bele zobe. V vsakem primeru pred vsakim domačim beljenjem obiščite zobozdravnika, da odstrani karies in vam svetuje, kakšno beljenje je primerno za vas. Prav tako lahko odkrije morebitni globlji vzrok za pigmentacijo zob.

Svetli beli zobje zahtevajo tako nego kot časovni vložek, vendar je lep (in zdrav!) nasmeh vsekakor vreden tega.  Navsezadnje je to ena od prvih stvari, ki jih opazimo pri drugih.

Back shopping